Kode - Harriet Backer


Kunde: Kode museene

Produsert: Sommeren 2023

Oppgave:

I forbindelse med vandreutstillingen «Harriet Backer. Hvert atom er farge», som har premiere på Nasjonalmuseet i Oslo 30.september, vant Sølvrev anbudet om å lage kortfilm om en av landets viktigste malere. Oppgaven gikk ut på å skildre kunstnerens tid og arbeider fra Uvdal Stavkirke, og skulle levendegjøre Backer for seerne, samt stedet, interiøret og naturen rundt.

Løsning:

Backer regnes som en av de fremste koloristene i norsk kunst, og hennes interesse for å fange sollyset i interiøret på et bestemt tidspunkt av dagen gjør at bildene hennes gjerne blir omtalt som «friluftsmaleriet innendørs». Backers bilder skulle først og fremst nytes som lys- og fargestudier, og med dette i bakhodet hadde vi et ønske om å lage en malerisk film, hvor vi jobbet aktivt med lys, farge og kontraster.

Selve innspillingen fant sted i stavkirken fra 1100-tallet, som har et usedvanlig fargesterkt og rikt dekorert kirkeinteriør, og et krav fra museet var at manus skulle basere seg på utdrag fra Backers brev under tiden hennes i Uvdal, noe som gav et interessant innblikk i hvem Backer var som person.

Interiørdetaljer fra Uvdal stavkirke.
Interiørdetaljer fra Uvdal stavkirke.

For oss var det nytt å filme i en over 800 år gammel kirke, og for å få til dette måte vi følge tydelige sikkerhetsrutiner fremlagt av Fortidsminneforeningen som tok for seg alt fra elektrisk utstyr til flytting av gjenstander. Men dette satte ingen demper på hva vi kunne få til , da vi hadde med oss en veldig dyktig gjeng som klarte å finne alternative løsninger på det meste i en kirke full av stolper, bjelker og skjeve vinkler.

Utstillingen, som åpnet på Nasjonalmuseet høsten 2023 skal videre til Nasjonalmuseum i Stockholm og Musée d´Orsay i Paris, før den til slutt kommer «hjem» til Bergen og Kode i 2025. Som en del av materialet, skal filmen følge utstillingen.


Resultat:

I tillegg til å følge utstillingen som en del av materiellet til vandreutstillingen, ble filmen trukket ut som forfilm til dokumentaren Anselm under Bergen Internasjonale Filmfestival, og om filmen sier kommunikasjonsrådgiver i Kode, Anette Basso, følgende:

  • Vi har fått en film som har en varig kvalitet, også forbi utstillingsprosjektet, og som representerer kjernevirksomheten vår som kunstmuseum. Vi skal dele historier med folk, og nå gjør vi det på en måte som ivaretar både forskningen og formidlingen, og som handler om kunsten vi forvalter. Vi snakket faktisk om det på kontoret for en stund siden, at vi knapt kan huske et mer «smertefritt» filmprosjekt eller prosjekt generelt. Det har vært så deilig å jobbe sammen med folk som har vist en genuin interesse for historien, som har vært lyttende til ideene våre, og formet og løftet dem fram i verden på en god måte. Fra planleggingsmøter til innspilling og etterarbeid - her har Sølvrev holdt fast i prosessen, og vært tydelige og tålmodige med oss som kunde .
andre prosjekter