Klippe egen film? Sjekk vår oppskrift

28/07/2022
EP 5 Hvordan klippe film V 1

Herman viser deg hvordan han går frem for å klippen en video i fra start til slutt. - Jeg gir deg også noen lure tips til hvordan du kan effektivisere workflowen din og få god oversikt i prosjektet.

IMPORTERING

Det finnes mange forskjellige klippeprogramer. Hvilket program du bruker er ikke så viktig, så lenge de har de funksjonene du trenger. Det første jeg gjør er å laste inn alt materialet. Det bør helst ligge lokalt på datamaskinen, eller på en rask ekstern harddisk. Når materialet er lastet inn går jeg gjennom klippene og sorterer dem etter innhold. Dette kalles å «logge klippene». Om du gjør dette ordentlig får du en bedre oversikt over materialet og det blir mye enklere å finne frem til akkurat det du leiter etter.

TIDSLINJE

Før jeg kan begynne å klippe må jeg lage en tidslinje. Her bruker jeg de samme innstillingene som klippene er filmet i. Deretter seg jeg gjennom materialet, velger ut det jeg mener ser og høres best ut og legger det ned på tidslinjen.

Etter dette ser jeg gjennom tidslinjen en gang til og rydder opp. Jeg passer på at det er nok pauser og at det er god flyt. Deretter dupliserer jeg tidslinjen. Dette gjør jeg hver gang jeg gjør store endringer eller vil teste noe. Det er lurt å bruke et godt navnesystem sånn at du alltid har oversikt over alle versjonenen.

Nå er det tid for å legge på det vi kaller «B-Roll». Dette er klipp som beskriver deg som formidler i dialog, og gjør filmen visuelt mer interessant. Når jeg klipper sammen B-Roll prøver jeg å finne små historier i klippene. Dette gjør at den ferdige filmen flyter mer naturlig. Jeg legger også inn eventuell grafikk og tekst.

MUSIKK &
FARGEKORRIGERING

Når jeg er ferdig med dette finner jeg noe musikk som jeg syns passer til videoens «look» og innhold, legger den inn i tidslinjen og klipper til lengden. Som oftest beholder jeg starten og slutten, så klipper jeg til midten slik at den passer. Deretter mikser jeg musikken og lyden fra dialog sammen. Her er det viktig at musikken ikke overdøver det som blir sagt.

Helt til slutt fargekorrigerer jeg filmen. Jeg pleier å velge ut et bilde som jeg jobber med først for å sette «looken». Deretter matcher jeg opp de andre klippene mot dette. Sånn ser det ut når jeg klipper en video. Jeg håper du lærte noe.

Send oss en melding:

andre innlegg

Skjermbilde 2022 06 16 kl 14 38 40 2

Hvordan og hvorfor lage “how to” videoer

11/11/2021
SLV06929 Edit

«Cure for me» vant pris for beste film

19/05/2022