Sølvrev ute med ny film for 100 åringen Fløirestauranten.
17/03/2025
Ny video fra Sølvrev og Fløirestauranten er en hyllest til godt håndverk og et ikonisk bygg.
Etter hundre års drift har endelig Fløirestauranten blitt en del av destinasjon Fløyen, og i forbindelse med overtagelsen av restauranten er det gjennomført en omfattende oppussing av bygget og lokalene. Når Fløirestauranten åpnet i ny drakt påsken 2024, var det med respekt for det gamle og et stort fokus på det de ønsker å etterlate til kommende generasjoner.
Store deler av oppussingen har handlet om å tilbakeføre og restaurere Fløirestauranten til gammel storhet, gjenvinne byggematerialer og interiør, samt å finne nye og smarte løsninger for fremtiden. I den sammenheng ønsket Fløirestauranten å lage en film som virkelig fikk vist frem den kjærligheten som er lagt i arbeidet og løftet frem konkrete tiltak og håndverkere som har bidratt i renoveringen.
Da vi skulle velge leverandør på dette oppdraget, var det viktig for oss å samarbeide med en lokal aktør, og i tilbudsfasen skilte Sølvrev seg ut ved å presentere et gjennomtenkt og inspirerende konsept for filmen. De viste stor forståelse for både historien vi ønsket å formidle og de verdiene vi ville løfte frem. Noe som gav oss raskt tillit til at de forstod oppgaven og ville levere, forteller Kristin Steinsland, Salgs- og markedssjef i Fløibanen om prosessen bak.
Som en av flere aktører ble vi invitert inn til en pitch for Fløirestauranten, og da vi var på befaring av restauranten, ble vi slått av det gode håndverket, detaljene og materialvalgene. Her var det ikke snakk om at man hadde tatt noen snarveier. Gjennomgående for både oppussingen og driften av restauranten er et høyt fokus på godt håndverk, lokale råvarer og rene smaker. Både menyen og interiøret har lokal forankring og bærer preg av et sterkt ønske om å ta vare på røttene våre, samtidig som man tenker fremover på de sporene vi setter igjen, sier konseptutvikler i Sølvrev, Mariann Lunde.
Tidlig i prosessen fikk vi en tanke om å lage en overordnet historie som bar på flere mindre. Dette ønsket vi å gjøre ved hjelp av overganger og kamerabevegelser som drar seerne inn og ut av håndverkernes univers, og lar dem bli bedre kjent med leverandørene og deres lidenskap for bærekraftige materialer og løsninger som varer. Likt filosofien til restauranten, ønsket vi et naturnært uttrykk som gir en forankring i det lokale vestlandske og historiske, fortsetter Lunde.
Gruppebilde av bidragsytere til rehabiliteringen av Fløirestauranten.
Kjærligheten til håndverket i fokus
Filmen starter med et raskt historisk tilbakeblikk på Fløirestauranten og hva den en gang var, før man blir dratt med inn i den nyoppussede restauranten. For å få til den historiske sekvensen, fikk Sølvrev blant annet bistand fra Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket i Bergen, også kalt Marcus. Resten av scenene ble spilt inn i løpet av en dag i restauranten og ute hos leverandørene.
Selve produksjonsdagen i restauranten var veldig kjekk! Men å fylle en stor restaurant med nok folk på dagtid og rekke å filme alle scener på én dag? Litt av et puslespill. Her gjorde gjengen på Fløyen en helt formidabel jobb med å rekruttere statister, og klarte på imponerende vis å fylle hele restauranten. Det kom til og med en bestemor på 80+ med buss helt fra Nordheimsund for å delta med som statist i filmen. Etter en lang dag med høyt tempo, to utløste røykvarslere og tre fulle minnekort, hadde vi filmet alle scenene, forteller regissør William Glandberger.
Senere dro vi ut til håndverkene for å filme dem i sitt miljø. Her fikk vi se hvor eiketrærne hadde vokst på Tysnes, som nå har blitt bord i restauranten, i tillegg til at vi fikk filme legenden Christopher Knag restaurere hundre år gamle stoler laget av sin bestefar. Det var en fin opplevelse! Særlig for en kar som har en romantisk plan om å bli møbelsnekker på eget småbruk en gang sent i livet, fortsetter Glandberger.
Om samarbeidet forteller Steinsland;
Vi er veldig fornøyd med samarbeidet. Sølvrev har vist stor profesjonalitet og har en tydelig stolthet for faget sitt. De arbeider selvstendig, men har samtidig involvert oss fortløpende i viktige beslutninger for å sikre at filmen ville formidle akkurat det vi har sett for oss. De er også raske til å justere dersom vi ønsket endringer underveis. Spesielt imponerende var det å se hvordan de håndterte den store produksjonsdagen i restauranten. Til tross for stort tidspress og huset fullt av statister i alle aldre, beholdt de roen og sørget for at alle klipp ble gjennomført.Vi er strålende fornøyd med resultatet og gleder oss til å vise filmen frem.
Carl-Martin Storøy og William Glandberger under innspillingen.